تجارت گستر سیاره سبز

تکنولوژی Power Delivery و Power IQ چیست

سه‌شنبه، ۱ خرداد ۱۴۰۳

پیشنیه فناوری power Delivery چیست؟

با نگاهی به گذشته و سیری در تاریخ تکنولوژی می‌یابیم که این نام از سال 2012 وارد حوزه دیجیتال شده و سبب ایجاد تحولی عظیم در این بخش شده است. باتوجه به روند رو به رشد زندگی ماشینی و افزایش تایم‌ استفاده از گوشی‌های هوشمند و دیگر لوازم الکترونیکی مانند لپ تاپ‌ها در آن دوره، نیاز به یک درگاه پرسرعت که بتواند در مدت زمان کمتر این لوازم را شارژ کند؛ بیش از پیش حس می‌شد. از این رو این استاندارد توسط کمپانی کوالکام و همزمان با ظهور و فراگیر شدن پورت های Type-C، طراحی و گسترش یافت.

استاندارد فست شارژ Power Delivery

در تعریف استاندارد تکنولوژی فست شارژ Power Delivery می‌توان اینگونه بیان داشت که یک فناوری شارژ سریع بر پایه USB بوده که به اختصار می‌توانیم آن را USB-PD نیز بخوانیم. این استاندارد حداکثر توانی معادل با 100 وات را در اختیار  دستگاه‌ها نهاده و به صورت هوشمند میزان توان مورد نیاز باتری دستگاه را تشخیص می دهد. این تکنولوژی در سه نسخه متفاوت وارد بازار شده که به صورت جزئی تر در قسمت پایین به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

پاور دلیوری و نسخه های متفاوت آن

Power Delivery 1.0 یا به اختصار PD 1.0 که در سال 2012 به همگان معرفی شد و انقلابی عظیم را به وجود آورد، تنها نسخه ساده‌ای بود که امروزه در مقایسه با نسخه‌های بعدی حتی خنده دار نیز به نظر می‌رسد. این نسخه تنها از 6 حالت مختلف جریان و ولتاژ پشتیبانی کرده که شامل 10 وات (2 آمپر در 5 ولت)، 18 وات (1.5 آمپر در 12 ولت)، 36 وات (3 آمپر در 12 ولت)، 60 وات (5 آمپر در 12 ولت)، 60 وات (3 آمپر در 20 ولت) و 100 وات (5 آمپر در 20 ولت) می‌شود.

نسخه های دوم منتشر شده از این فناوری اگرچه میزان ولتاژ ها را ثابت نگه داشته اما انعطاف پذیری بالایی داشته و بسته به نیاز گوشی جریان‌های متفاوت و در نتیجه توان های متفاوتی را نیز تولید می‌کند. نسخه سوم که حتی پا را فراتر نهاده و قابلیت‌هایی همانند سنجش شرایط باتری، ایمنی تقویت‌ شده و تعویض سریع نقش (FRS) را نیز در خودش دارد. به تازگی ورژن جدیدی از نسخه سوم به کوشش مهندسین کمپانی کوالکام وارد بازار شده که با نام USB پاور دلیوری PPS از آن یاد می شود؛ به توضیح این ورژن در پاراگرافی جداگانه می‌پردازیم.

قابلیت power delivery سازگار با Type-C

از جمله مسائل و مشکلاتی که درباره این استاندارد مطرح است سازگاری Power Delivery تنها با پورت تایپ سی است؛ در واقع می‌توان اینطور بیان داشت که قابلیت شارژ سریع USB-PD تنها روی پورت‌های ورودی Type-C کار کرده و از سایر پورت های USB پشتیبانی نمی‌کند. یکی از دلایل این موضوع را می‌توان در تمایز درگاه USB-C و برتری آن در سرعت شارژ نسبت به دیگر پورت های موجود نظیر یو اس بی و میکرو یو اس بی بیان داشت.

پورت‌های یو اس بی قدیمی برای شارژ دستگاه ها از 5 ولت و 0.5 آمپر (توانی معادل با 2.5 وات) و یا 5 ولت و حدود 1 آمپر (توانی معادل با 5 وات) پشتیبانی می‌کنند؛ این در حالی است که پورت‌های تایپ سی بدون پشتیبانی از استانداردهای فست شارژ مختلف موجود نظیر فناوری پاوردلیوری و کوالکام، شارژ دستگاه‌های مختلف را با جریانی متغیر در بازه عددی 1.5 الی 3 آمپر در ولتاژ 5 ولت با توان حداکثری 15 وات انجام می‌دهند.

همانطور که در متون بالا ذکر شد؛ تکنولوژی PD می تواند حداکثر توانی معادل 100 وات را در اختیار دستگاه ها قرار داده و آن را با سرعتی بسیار بالا شارژ کند. اما آیا این سرعت با امنیت نیز همراه بوده و آسیبی به دستگاه ما وارد نخواهد شد؟ در پاسخ این سؤال می‌توان این گونه نوشت که در آداپتور های مجهز به تکنولوژی Power Delivery یا PD، چیپستی تعبیه شده که قابلیت کنترل ولتاژ را دارد؛ در بیانی ملموس تر دستگاه با حداکثر ولتاژ مورد نیاز خود شارژ می شود. از این رو به صورت منظم ولتاژی متناسب با نیاز گوشی، لپ تاپ و … وارد محصول شده و به دستگاه آسیبی وارد نخواهد شد. لازم به ذکر است که پشتیبانی این فناوری از استانداردهای ایمنی USB این اطمینان خاطر را به مصرف کننده می‌دهد که برای شارژ دستگاه‌ های الکترونیکی بزرگ خود نظیر لپ ‌تاپ، پهپاد و … از آن بهره بگیرد.

USB پاور دلیوری PPS

PPS کوتاه شده عبارت Programmable Power Supply به معنی قابلیت برنامه‌ ریزی منبع تغذیه می‌باشد. در واقع این ورژن که جدیدترین نسخه از فناوری Power Delivery نیز محسوب می‌شود؛ در لحظه و با توجه به وضعیت شارژ دستگاه، بهترین ترکیب ولتاژ و جریان را به صورت هوشمند تنظیم و بر اساس آن دستگاه را شارژ می کند؛ از این رو بیشترین توان بهینه در اختیار دستگاه خواهد گرفت.

فراگیری فناوری Power Delivery

در مدت زمان کوتاهی این استاندارد فراگیر شده و برندهایی زیادی از آن برای تولید لوازم الکترونیکی خود استفاده کردند؛ امروزه Power Delivery در گوشی‌های سری S سامسونگ، گوشی‌های گوگل پیکسل و گوشی ‌ها و لپتاپ‌ های شرکت اپل می‌درخشد. به تبع با استفاده این کمپانی های معروف از این فناوری، شرکت های تولید کننده لوازم جانبی نظیر انکر، ایسوس، راوپاور، آکی، بیسئوس، وریتی و… نیز مجبور به استفاده از آن بر روی کلگی‌ها، پاوربانک‌ها، شارژر فندکی‌ها، کابل‌ها و دیگر محصولات خود شدند. به عنوان مثال در حال حاضر این فناوری در اکثریت پاوربانک هایی که دارای ورودی – خروجی تایپ سی به صورت مشترک هستند، وجود دارد.

تکنولوژی Power IQ

تکنولوژی Power IQ

تکنولوژی Power IQ یک تکنولوژی جدید می‌باشد که می‌تواند دستگاه‌ها را به صورت سریع و فست، شارژ نماید. قطعا برای شما نیز این سوال به وجود آمده است که چرا دستگاه مد نظر با برخی از شارژر‌ها سریع شارژ می‌شود و با برخی دیگر کند شارژ می‌گردد.

باید در نظر داشته باشید که هر کدام از برند‌های مطرح در جهان همچون سامسونگ، اپل، هواوی و … برای شارژ سریع دستگاه‌ها از تکنولوژی‌های خاص چون PD (پاور دلیوری) و QC (شارژ سریع) یا غیره استفاده می‌نمایند. همین مورد نیز موجب می‌شود که بین شارژرهای مختلف ناهماهنگی ایجاد گردد. از همین رو هر دستگاه تنها با شارژر خود می‌تواند شارژ گردد.

برای رفع این مشکل شرکت انکر تکنولوژی Power IQ را معرفی نمود که قادر است تمام تکنولوژی‌های جدید شارژ مورد استفاده در دستگاه‌های مختلف را ساپورت کرده و آنها را شارژ نماید. راهکار تکنولوژی Power IQ نیز به این شکل است که پس از اتصال به گوشی و شناسایی نوع تکنولوژی مورد استفاده در آن به کمک چیپست خود، از همان روش برای شارژ فست استفاده می‌نماید. لذا مواردی چون نوسانات برق روی دستگاه شما تاثیری نخواهند داشت.

آشنایی با نسخه های تکنولوژی پاور آی کیو:

از زمان معرفی تکنولوژی Power IQ تا کنون سه نسخه از آن به بازار ارائه شده است که تفاوت آنها به میزان وات قابل پشتیبانی است:

  • نسخه 1.0: می‌تواند تا 12 وات را پشتیبانی نموده و فست شارژ انجام دهد:

از کابل‌های آیفونی و درگاه MICRO-USB استفاده می‌نماید. این مورد برای گوشی‌ها و تبلت‌ها مناسب می‌باشد.

  • نسخه 2.0: می‌تواند تا 24 وات را پشتیبانی نموده و فست شارژ انجام دهد.

این مورد از کابل‌های TYPE C و درگاه‌های لایتنینگ استفاده می‌نماید.

  • نسخه 3.0: می‌تواند تا 100 وات را پشتیبانی نموده و فست شارژ انجام دهد.

در این حالت از کابل‌های TYPE C بهره گرفته می‌شود و از آن می‌توان برای شارژ نمودن لپ‌تاپ ها و مک بوک‌ها نیز بهره برد.

منظور از شارژر هوشمند به زبانی ساده:

بسیاری از افراد تصور می‌نمایند که دلیل شارژ کند دستگاه آنها با یک شارژر به قدرت شارژر مربوط می‌شود. نمی‌توان این نظریه را رد نمود اما دلیل کند شارژ شدن می‌تواند موضوع دیگری نیز باشد. حالتی را تصور نمایید که درگاه ورودی دستگاه شما نتواند تکنولوژی شارژ مورد استفاده در گوشی را شناسایی نماید.

در این وضعیت دستور درستی نیز نمی‌دهد و همین مورد باعث طولانی شدن پروسه شارژ خواهد شد. شرکت انکر برای اینکه مشکل مذکور را رفع نماید یک فناوری جدید را معرفی نمود که می‌تواند زبان دستگاه شما را متوجه شود و به همان زبان با آن صحبت نماید. در این صورت گوشی شما با حداکثر سرعت و در کمترین زمان به نحوی شارژ می‌شود که هیچ آسیبی به باتری دستگاه شما وارد نخواهد شد.

به صورت کلی می‌توان بیان نمودن که شارژرها و کابل‌های شارژ تنها برای یک محصول خاص بهینه شده و تولید می‌شوند. لذا در مواردی که نمی‌‌توانند تکنولوژی دستگاه را شناسایی نمایند قادر نخواهند بود آن را به سرعت شارژ نمایند. تکنولوژی Power IQ می‌تواند مدل و نوع دستگاه شما را به خوبی شناسایی نماید و بر اساس اطلاعات به دست آمده از توان مورد نیاز برای شارژ گوشی یا غیره استفاده نماید.

برای خرید و استفاده از لوازم جانبی هوشمند، می‌توانید به فروشگاه میا مارکت مراجعه کنید

تکنولوژی شارژ سریع Power IQ:

تکنولوژی Power IQ باید نوع دستگاهی که به منبع شارژ متصل می‌شود را شناسایی کند. لذا در صورتی که منبع شارژ از دستگاه مربوطه پشتیبانی نماید، می تواند آن را با آخرین سرعت شارژ کند. این تکنولوژی موجب می‌شود تا توان خروجی دستگاه چند برابر شود.

باید بیان نمود که دستگاه‌های هوشمند امروزی چون تبلت یا گوشی می‌توانند جریان معینی را از باتری عبور دهند. از همین رو اگر آن را به یک شارژر که قادر است جریان بالایی تولید نماید، متصل کنید، درست است که گوشی سریع شارژ می‌شود اما باتری آسیب خواهد دید.

اما Power IQ موجب می‌شود تا نوع دستگاه و تکنولوژی شارژ آن شناخته شود و بر اساس توان باتری، جریان تولید نماید. در این صورت بدون اینکه به دستگاه شما آسیبی وارد شود، با سریع ترین زمان ممکن شارژ می‌گردد. تمام دستگاه‌های تولید شده توسط شرکت انکر دارای این تکنولوژی می‌باشند.

تکنولوژی Power IQ چگونه کار می کند:

در Power IQ یک تکنولوژی تشخیص‌ گر وجود دارد. از همین رو اگر دستگاه خود را به آن وصل نمایید می‌تواند میزان ولتاژ و شدت جریان بهینه را تشخیص دهد. با داشتن این دو فاکتور قادر است تا به صورت سریع آن را شارژ نماید.

به عنوان مثال در نظر بگیرید که پاوربانکی که از تکنولوژی Power IQ استفاده می‌نماید به گوشی سامسونگ وصل می شود. در این صورت میزان جریان را مثلا روی 1 آمپر تنظیم می‌نماید. حال اگر کابل شارژ را جدا نموده و به تبلت متصل نمایید، این مورد تغییر می‌کند و مثلا به 2.1 افزایش پیدا می‌کند.

در بقیه شارژر‌ها و پاور بانک‌ها بدون توجه به دستگاه، بیشترین میزان ولتاژ و آمپر تولید می شود. از همین رو ممکن است که به باتری آسیب وارد شود. با این توضیح می توان دریافت که فناوری معرفی شده برای مصرف کننده بسیار مفید خواهد بود. تکنولوژی Power IQ کمک می کند تا دستگاه حین شارژ شدن گرم نشود.

البته باید به این موضوع اشاره نمود که تکنولوژی Power IQ در کنار فناوری VoltageBoost مورد استفاده قرار می گیرد که بتواند انرژی را در کل مدت شارژ پایدار نگه دارد. در این صورت افت و خیز های ولتاژ به باتری گوشی منتقل نمی شود و از همین رو احتمال آسیب دیدن دستگاه بسیار کم است.

جمع بندی پاور آی کیو:

با توجه به مواردی که در بالا بیان شد، می توان نتیجه گرفت که تکنولوژی Power IQ یک تکنولوژی عالی است که ضمن افزایش عمر باتری دستگاه ها، موجب می شود تا آنها در کمترین زمان و با بیشترین سرعت شارژ گردند.